Een bouwlaser aanschaffen voor thuis

Voor de echte ‘doe-het-zelf’ klussers, zijn bouwlasers nog wel eens handig om aan te schaffen voor bepaalde bouwprojecten. Met een bouwlaser is het gemakkelijker om bepaalde metingen uit te voeren. De grote versies worden vaak gebruikt in de bouw en in de industrie, maar met de kleinere versies, kan je zelf zowel binnen als buiten ook veel doen! Je hebt zowel rode als groene lasers. Groene lasers kan je over kleine afstanden wat beter zien, waardoor dat een goede afweging kan zijn voor wanneer je een bouwlaser wilt voor kleine klusjes in en rondom het huis. Ze zijn te krijgen in verschillende soorten en maten van verschillende merken en prijscategorieën. In dit artikel kom je erachter wat de 4 meest populaire soorten bouwlasers zijn die je in huis kan halen, de laserafstandsmeter, de puntlaser, de kruislijnlaser en de roterende laser.

De laserafstandsmeter

De eerste soort bouwlaser die je kunt aanschaffen is een laserafstandsmeter. Deze projecteert een lichtstraal op het object waarop je richt en geeft tot op de millimeter weer wat de afstand tussen de laser en het object is. Deze laser wordt vaak gebruikt bij het meten van de afstand tussen twee muren. Deze laser is erg klein en kan je gemakkelijk vasthouden en overal mee naartoe nemen. Hij helpt je om snel en nauwkeurig dingen op te meten met maar één druk op de knop!

De puntlaser

Als tweede soort bouwlaser hebben we de puntlaser. Net zoals de laserafstandsmeter is de puntlaser ook een eenvoudig en klein apparaatje. Deze projecteert een punt op een muur. Deze kan je gebruiken als richtpunt voor veel verschillende werkzaamheden. Hij wordt onder andere gebruikt voor het nivelleren van een verlaagd plafond, het ophangen van een lamp of het loodrecht boren. Vaak zijn deze lasers tegenwoordig ook zelf nivellerend, zo hoef je er niet op te letten of hij wel perfect recht staat.

De kruislijnlaser

Een kruislijnlaser projecteert minimaal twee lijnen, waarbij één verticaal en één horizontaal. Hiermee kan je een groter aantal metingen uitvoeren dan bij een laserafstandsmeter of een puntlaser. Een nadeel bij deze laser is dat het snijpunt van de twee lijnen altijd op de muur wordt weergeven. Wanneer je een haakse lijn nodig bent, kan je dus beter kiezen voor een drie lijns-laser. De werkzaamheden die je met een kruislijnlaser kan uitvoeren is bijvoorbeeld het uittekenen van lijnen op de vloer of de muur, het leggen van tegels, behangen en schilderen en het uitlijnen van planken of ander meubilair.

Roterende laser

Als laatste is er ook nog een roterende laser, ook wel een 360 laser genoemd. Dit is een uitgebreide versie van een kruislijnlaser, welke 360 graden om zich heen lijnen projecteert. Waar je hem ook nodig hebt, je kunt de laser overal neerzetten en hij projecteert precies de lijn die je nodig hebt! De roterende laser is veel te zien op bouwplaatsen, omdat hij erg handig is voor vele metingen. Het is een ideale laser voor onder andere hoogtebepalingen en het nivelleren van constructies en ondergronden.